Stavoren, 21 augustus 2017

  • 0
Staveren 2017 A

Stavoren, 21 augustus 2017

Stavoren, 21 augustus 2017
Toen ik vanochtend wakker werd scheen de zon. Prachtig, zomerweer! Maar toen ik de deur van de camper opendeed en over het IJsselmeer uitkeek merkte ik ook dat er totaal geen wind stond. Zou het dan vandaag weer niet doorgaan, maar nu omdat er géén wind staat?

Onderweg naar de oude haven, waar het volgschip lag, kwam ik Harry Amsterdam tegen. “Wat denk je” vroeg ik, “gaat het door vandaag?” “Voor drie uur wordt het niks, maar daarna komt er wat wind, maar hij draait naar noordwest.” Hij kreeg volledig gelijk. Alle wedstrijden tot die tijd werden of afgebroken of gingen niet van start. Na drie uur moesten we nog wel even wachten voor de klasse A groot kon worden gestart. Boeien werden versleept en het startschip koos een volledig andere plaats. De wind was helemaal gedraaid. Maar er was wind!

De Zeldenrust koos voor een start bij de pin. Dat bleek een goeie keus, want bij het startschip was het een puinhoop. Over bakboord het IJselmeer op, op weg naar de hoge boei. De meeste andere skûtsjes kozen voor een slag richting het strand. De Zeldenrust ging als zesde om de hoogste boei. Toen voor de wind terug naar de gate. Er werd gekozen voor de stuurboord boei om daarna weer het IJsselmeer op te zeilen. Deze boei werd als vierde gerond. Een aantal ronden lagen ze steeds vier of vijf. Toen kwam er bij de hoge boei een lastig moment. Er moest worden geweken voor de Eelkje. Hierdoor zakte de Zeldenrust terug naar de zesde plaats. De finish werd spannend. Zou het vijfde of zesde worden? De strijd om die plaats ging tussen de Eelkje en de Zeldenrust. Vanuit onze positie was het ijzingwekkend spannend. Maar ze werden vijfde en lieten de Eelkje net achter zich.

Na telefonsich contact met de bemanning bleek er een protest tegen hen te zijn van de Út en Thús. Gelukkig is dat protest uiteindelijk ingetrokken en is de vijfde plaats definitief. Klasse debutanten! Morgen naar Heeg. Ik hoop op weer een mooie wedstrijd.

Jan Eekma


Laat een reactie achter

We zij klaar voor de IFKS 2017