22 augustus 3e plaats in Heeg

  • 0
IMG_5049

22 augustus 3e plaats in Heeg

Heeg, 22 augustus 2017

Na zo’n eerste wedstrijd bij Stavoren, waar de Zeldenrust vijfde werd, ga je jezelf vragen stellen. Toch? Ik wel in iedergeval. Voor de eerste keer meedoen in de klasse A groot en dan meteen zo’n resultaat. Hoe gaat dit verder. Is dit een uitschieter? Met die vragen ging ik op weg naar Heeg.

Na een behoorlijke tijd uitstel ging men toch van start. De Zeldenrust koos voor en start bij de pin om daarna richting vaargeul te zeilen. Vanuit onze positie leek dat een goede keus. Omdat het wedstrijdgebied vrij groot was, was het echter moeilijk in te schatten hoe de posities waren van de skûtsjes. Vervelend, maar dat maakt de wedstrijd ook wel weer erg spannend voor ons als toeschouwers. Je weet pas hoe het zit als er een boei wordt gerond. Op een bepaald moment zagen we dat de skûtsjes wel een heel vreemde koers aanhielden. Doordat onze radio net op dat moment even uitviel, kregen we niet mee dat de wedstrijd was gestaakt. De strijd werd oneerlijk doordat de wind erg schifte en op sommige plaatsen in de route was het bijna volledig windstil. Na opnieuw een langdurig uitstel werd de startprocedure opnieuw ingezet. Wij zagen de Zeldenrust weer naar de pin schuiven. Vanuit onze positie was dat weer een heel goede keuze. Richting vaargeul zat wind. Dat bleek ook, want bij het ronden van de hoge boei lag de Zeldenrust derde. Na het voordewindse rak, lag de Zeldenrust vanuit onze positie gezien zelfs tweede. Maar die positie konden ze niet vasthouden. Het Zwarte Wiif, een concurrent die we uit de klasse a klein goed kennen, ronde de boei eerder. Daardoor lag de Zeldenrust vierde. Toen we zagen dat de finish erin werd gelegd werd het pas echt spannend. Kiezen ze wel de goeie route? Stuurboord naar de finish? Het werd geweldig spannend! Hoe dichter ze bij de finish kwamen, hoe spannender het voor ons werd. Ook voor de bemanning blijkt achteraf. Zouden ze het redden om derde te worden? Yes!!!! Als derde door de finish! En …… eerste in het algemeen klassement. We zijn pas begonnen.

En dat begrijpt iedereen aan boord van de Zeldenrust. Wat dat betreft hoeven we ons geen zorgen te maken. Schipper en bemanning weten dat het tij kan keren en dat elke dag een nieuwe dag is met een nieuwe wedstrijd. Dat maakt het ook zo’n mooi team. Strijdvaardig, maar ook bescheiden. Morgen, bij Sloten, staat er meer wind. Ik ben erg benieuwd hoe het dan zal gaan. Succes mannen en vrouw!

Jan Eekma

IMG_5052 2  IMG_5047 2

luchtfoto gemaakt door Erik Jan de Boer

IMG_5045 2     IMG_5046 3


Laat een reactie achter

We zij klaar voor de IFKS 2017