Lemmer, 25 augustus 2017

  • 0
Lemmer 25 augustus

Lemmer, 25 augustus 2017

Lemmer, 25 augustus 2017
 
Vandaag wordt het spannend. Komt de Zeldenrust in degradatiegevaar of kunnen ze zich in de klasse A groot handhaven? Weer weinig wind vandaag. Wat dat betreft heeft de IFKS niet veel geluk. Ook de afgelaste wedstrijd van zaterdag bij Hindeloopen wordt niet ingehaald. Zeker aan het einde van de dag in de voorspelling maximaal 1 Beaufort. Dan deze wedstrijd maar. Ondanks het feit dat er weinig wind staat kan er op tijd worden gestart. Er ligt weer een op en neer baan, met boven twee boeien en onder een gate.
 
De Zeldenrust kiest voor een start vlak bij het startschip. Ze zijn werkelijk fantastisch weg. Dit zou weleens een gouden start kunnen zijn. Maar helaas, er zijn te veel skûtsjes te vroeg over de startlijn gegaan. Er volgt een algehele terugroep. Erg jammer.
 
Opnieuw starten dus. De Zeldenrust start opnieuw vlak bij het startschip, maar ligt nu iets minder gunstig. Al snel besluiten ze noodgedwongen weg te draaien over stuurboord. Te veel last van de bij hen in de buurt liggende schepen, dus kiezen ze voor de vrije wind en koersen richting gemaal. Dat lijkt eerst gunstig, want dan kunnen ze de boei over bakboord aanzeilen. Maar dat blijkt minder goed uit te pakken. De wind is daar minder dan richting de vaargeul. Het gevolg is dat de hoge boei als 12e wordt gerond. Na het voor de windse rak wordt gekozen voor de bakboordboei. Niet lang na het ronden van de boei gaat de Zeldenrust overstag en kiest het midden van de baai. Daar staat inderdaad meer wind. Ze gaan als een trein, voor zover je daarover kunt spreken met deze wind. Ze zitten op dat moment dicht bij de voorhoede. Maar dan volgt een probleem om een gaatje te vinden tussen al die skûtsjes die net de boei hebben gerond en voor de wind aan komen zeilen over bakboord, terwijl de Zeldenrust over stuurboord ligt. Uiteindelijk is er een gaatje. De boei kan als tiende worden gerond. Die positie kan worden vastgehouden tot de finish. Mooi gedaan, want de kans dat de Zeldenrust zich kan handhaven in de klasse A groot wordt groter.
 
Morgen zijn de windverwachtingen nog slechter. Jammer, maar het is niet anders. Morgen meer!
 
Jan Eekma

Laat een reactie achter

We zij klaar voor de IFKS 2017