Lemmer, 26 augustus 2017

  • 0
FB_IMG_1503596847961

Lemmer, 26 augustus 2017

Lemmer, 26 augustus 2017

Vanmorgen leek het niet best. Totaal geen wind. De ene na de andere klasse wordt afgeblazen. Dat betekent dat de stand in het algemeen klassement voor die klassen hetzelfde is als gisteren. Als ook de klasse A groot wordt afgeblazen zou dit betekenen dat de Zeldenrust volgend jaar opnieuw in deze klasse kan starten en niet degradeert. Ze staan immers 10e in het algemeen klassement. Maar de sfeer bij de bemanning is dat ze ervoor willen zeilen. Dus hopen ze dat het doorgaat. En ja, tegen halfdrie komt er meer wind en het is in principe zeilbaar weer.

 

Om halfdrie kan er worden gestart. Er staat een licht briesje van maximaal 2 beaufort.

De Zeldenrust start niet echt geweldig, ergens in het midden van het veld. Kort na de start wordt overstag gegaan en over stuurboord richting gemaal gezeild. Ogenschijnlijk zit bij de vaargeul meer wind. Bovendien is het richting gemaal minder diep en dat kan snelheid kosten. Deze slag pakt inderdaad niet goed uit. Ze gaan als 13e om de boei. Maar er lijkt nog niets verloren.

 

Laten we niet om de werkelijkheid heen draaien. De Zeldenrust eindigt één na laatst. En dat betekent degradatie. Twee punten verschil met de Út en Thús en vier punten met het skûtsje van Sietse Broersma van Heeg. De teleurstelling is groot bij aankomst bij het volgschip. Maar schipper Arnold Veenema en zijn bemanning zijn ook sportief. “We zijn nog niet goed genoeg voor deze klasse. Daar moeten we eerlijk in zijn.” Waar het aan lag wordt de komende weken geëvalueerd. Maar iedereen is het erover eens dat het een leerzame week is geweest. Het was prachtig om in deze klasse mee te zeilen. Zowel voor de bemanning als de volgers en fans op het volgschip.

 

Schipper, bemanning en bestuur hechten eraan om alle sponsoren en allen die hen financieel, maar ook op andere wijze hebben gesteund te bedanken. Zonder die steun en hulp zou dit nooit mogelik zijn geweest.

 

En voor de sponsoren? De Zeldenrust heeft publiciteit gehad. Een vijfde en een derde plaats. Bovendien één dag leider in het klassement. De schipper en zijn bemanning kennende weet ik één ding zeker. Ze komen terug in de klasse A groot.

 

Jan Eekma


Laat een reactie achter

We zij klaar voor de IFKS 2017